Een stapel glutenvrije American pancakes with blueberries

Glutenvrije American pancakes met blauwe bessen

Toen ik twee jaar geleden in New York gingen we brunchen bij een typisch Amerikaans restaurantketen. Ik at daar heerlijke blueberry pancakes.

Pas zat ik een Amerikaanse serie te kijken waarin blueberry pancakes werden geserveerd en toen herinnerde ik me die pancakes weer. Die moest ik maken voor op de blog! Heerlijke low FODMAP en glutenvrije American pancakes met blauwe bessen. 

Een echt verwen ontbijtje voor op een zondag, bij een lekkere brunch of gewoon zomaar! 

Mocht je een keer naar New York gaan, dan kan ik je restaurantketen Friedman’s trouwens echt aanraden. Zij hebben een heel groot glutenvrij menu en dat gaf ook voor mij als fodmapper heel veel lekkere opties om te brunchen en dineren. Je kunt er meer over lezen in mijn blog over low FODMAP eten in New York

Deze blog bevat affiliatelinks. Lees mijn affiliate disclaimer voor meer informatie. 

Een stapel glutenvrije American pancakes with blueberries

Hoe maak je glutenvrije American pancakes? 

Het maken van American pancakes is super simpel. De ingrediënten zijn als volgt: 

  • Glutenvrije meelmix: ik gebruik Schär Mix It Universal. Een andere soortgelijke mix kan ook. Ik raad niet aan om speciale meelsoorten, zoals amandelmeel of kokosmeel te gebruiken.

    Deze meelsoorten hebben namelijk hele andere eigenschappen en om met die meelsoorten pannenkoeken te maken heb je een heel ander recept nodig. Boekweitmeel kan waarschijnlijk wel, maar ik heb dit niet getest.

  • Bakpoeder
  • Xanthaangom: xanthaangom zorgt voor een soepeler glutenvrij beslag. Het vervangt de gluten die in normaal bloem zitten.

    Ik gebruik het graag in glutenvrije bakrecepten, omdat het vaak voor een minder droog baksel zorgt. Een pak xanthaangom kost ongeveer 5 euro, maar je doet er enorm lang mee. Ik gebruik xanthaangom van Peak’s Free From dat ik koop bij Albert Heijn. 

  • Melk: ik gebruik lactosevrije koemelk. Je kunt ook een plantaardige melk gebruiken, zoals amandelmelk of rijstmelk. 
  • Ei
  • Blauwe bessen: blauwe bessen zijn beperkt low FODMAP. Een portie van 40 gram is low FODMAP. Om die reden gebruik ik 120 gram blauwe bessen in dit recept. Het recept is voor 3 personen, dus dit is 40 gram per persoon.
  • Boter of margarine om in te bakken
Glutenvrije American pancakes op een bord met ahornsiroop

Zijn deze American pancakes lactosevrij? 

Ja, de pannenkoeken zijn geheel lactosevrij te maken. Ik gebruik in dit recept lactosevrije koemelk of een plantaardige variant, zoals amandelmelk. Ik bak de pannenkoeken in boter, omdat boter bijna geen lactose meer bevat en daardoor volgens Monash University geschikt is voor de meeste mensen met een lactose intolerantie. Om die reden is boter ook low FODMAP. 

Als je strikt lactosevrij moet eten en al reageert op sporen van / een heel klein beetje lactose kun je de boter om in te bakken vervangen door plantaardige margarine. 

Hoe maak je een mooie stapel pannenkoeken van dezelfde grootte? 

Ik gebruik een Amerikaanse 1/3 cup om precies de pannenkoeken even groot te maken. Je kunt in verschillende winkels een set maatcups vinden. Ik gebruik deze cups van Dille & Kamille. Als ik middelgrote pannenkoeken wil maken gebruik ik 1/3 cup. Voor kleine pannenkoekjes gebruik ik een 1/4 cup. Je vult de cup steeds tot de rand met beslag en giet het vervolgens in de pan. 

Hoe lang moet je glutenvrije American pancakes bakken? 

Meestal duurt het zo’n 2-3 minuten per kant tot de pannenkoeken gaar zijn. Je kunt zien dat je de pannenkoek moet omdraaien als er bubbeltjes in het beslag komen, de pannenkoek bruin is geworden aan de onderkant en de randjes loskomen van de pan. Dan kun je de pannenkoek omdraaien en nog 2-3 minuten bakken aan de andere kant.

Waarom zijn American pancakes dikker dan gewone pannenkoeken? 

American pancakes worden zo dik en fluffy, omdat je in het beslag (een flinke hoeveelheid) bakpoeder gebruikt. Dit zorgt voor een dikkere pannenkoek en een extra luchtige structuur. Als je gewone Nederlandse pannenkoeken bakt, maak je die meestal met ei, melk en bloem en zonder bakpoeder. Daarom blijven die pannenkoeken plat en worden American pancakes dik en fluffy. 

Kun je bevroren blauwe bessen gebruiken in dit recept? 

Ja, dat kan! Ik gebruikte zelf verse blauwe bessen, maar bevroren kan ook. Voeg de blauwe bessen dan bevroren toe aan het beslag en laat ze niet van te voren ontdooien. 

Laat je het me weten als je mijn glutenvrije American pancakes met blauwe bessen gemaakt hebt? Ik zou het heel leuk vinden als je me laat weten wat je van het recept vindt door hieronder een reactie en een rating achter te laten. Je kunt ook je creaties met me delen op Instagram door de hashtag #karlijnskitchen te gebruiken of door mij te taggen via @karlijnskitchen. 

Een stapel glutenvrije American pancakes with blueberries

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Glutenvrije American pancakes op een bord met ahornsiroop

Glutenvrije American pancakes met blauwe bessen


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 van 2 reviews

  • Auteur: Karlijn
  • Totale bereidingstijd: 20 min
  • Porties: 3 1x

Description

Heerlijke fluffy glutenvrije American blueberry pancakes! Dikke pannenkoekjes met blauwe bessen en ahornsiroop. Een verwen ontbijtje! Low FODMAP en lactosevrij


Ingredients

Scale
  • 200 g glutenvrije bakmix (ik gebruik Schär Mix It Universal)
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl xanthaangom
  • 1/4 tl zout
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 300 ml lactosevrije melk (bijv. lactosevrije koemelk of amandelmelk)
  • 120 g verse of bevroren blauwe bessen*
  • Boter of plantaardige margarine om de pannenkoeken in te bakken

Instructions

  1. Meng glutenvrij bloem, bakpoeder, xanthaangom en zout door elkaar in een kom.
  2. Klop het ei los met de melk in een maatbeker. Giet dit al kloppend bij het bloemmengsel. Klop het beslag met een garde tot je een glad, maar dik beslag hebt.
  3. Roer de blauwe bessen voorzichtig door het beslag.
  4. Verhit wat boter in een pan.
  5. Ik gebruik graag een Amerikaanse cup om het beslag mee af te meten, zodat mijn pannenkoeken allemaal ongeveer even groot worden. Ik gebruikte een 1/3 cup, dat staat gelijk aan 80 ml. Je kunt ook een 1/4 cup gebruiken als je mini pannenkoekjes wilt.
  6. Giet 1/3 cup beslag in de hete pan. Bak de pannenkoek op medium hoge temperatuur tot er bubbeltjes ontstaan en de onderkant makkelijk loslaat van de pan. Meestal duurt dit 2-3 minuten. Draai de pannenkoek dan om en bak hem nog 2-3 minuten.
  7. Leg op een bord en dek af met een ander bord of een theedoek. Bak vervolgens de andere pannenkoeken.
  8. Serveer met ahornsiroop.

Opmerkingen

*Blauwe bessen zijn beperkt low FODMAP. Een portie van 40 gram is low FODMAP. Om die reden gebruik ik 120 gram blauwe bessen in dit recept. Het recept is voor 3 personen, dus dit is 40 gram per persoon.

  • Voorbereidingstijd: 5 min
  • Bereidingstijd: 15 min
  • Category: Ontbijt
  • Method: Bakken
  • Keuken: Amerikaans

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie zonder topping
  • Calorieën: 348
  • Suiker: 14
  • Vet: 4
  • Koolhydraten: 67
  • Vezels: 5
  • Eiwit: 8

Samen gaan we voor buikpijnvrij!

Schrijf je in voor de Karlijn's Kitchen nieuwsbrief en ontvang mijn gratis e-book met 10 onmisbare tips voor FODMAP beginners!

Je schrijft je in voor de nieuwsbrief en updates van Karlijn's Kitchen. Uitschrijven kan altijd! Powered by ConvertKit
Gearchiveerd onder:

2 reacties

  • Hanna schreef:

    Heerlijk! Gisterenavond gelijk gebakken en gegeten! Goed gelukt! Ook naturel zijn ze erg lekker met een pure chocopasta en verse aardbeien. Recept is bewaard om nog een keer te bakken!






  • Hillechien schreef:

    De beste American Pancakes uit eigen pan! Wat zijn ze heerlijk!
    Ik heb ze met ahornsiroop en havergurt gegeten als ontbijt.
    Zo is het helemaal niet vervelend om aan het FODMAP dieet te gaan.






Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star