Een kommetje met zelfgemaakte yoghurt

Yoghurt maken in de Crockpot Express

Ik volg momenteel het SIBO-dieet en zit nu in de tweede fase van het dieet. In deze fase mag je weer wat zuivel toevoegen aan je dieet. Zoals oude kaas en yoghurt.

Voor yoghurt is het advies om alleen zelfgemaakte yoghurt te eten, dus dat was een mooie gelegenheid om de yoghurtfunctie op mijn Crockpot Express te testen.

Het was eigenlijk heel simpel om zelf yoghurt te maken met de Crockpot Express, dus ik ga je in deze blog laten zien hoe dat werkt.

Zelfgemaakte yogurt uit de Crockpot Express in een kommetje

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte yoghurt

Om je eigen yoghurt te maken, heb je maar drie dingen nodig:

Ik testte het maken van yoghurt met verschillende soorten melk: halfvolle en volle melk. Beide werkten prima!

Zelf vond ik de yoghurt met volle melk het lekkerst, omdat het meer op een Griekse yoghurt ging lijken en dat vind ik lekker. Maar je kunt beide gebruiken.

De yoghurtstartercultuur kun je op verschillende plekken bestellen. Ik gebruikte deze van de website startercultures.

Zelfgemaakte yogurt in de Crockpot Express

Yoghurt maken in de Crockpot Express

De yoghurt maken is helemaal niet moeilijk. Je begint met het opwarmen van 1 liter melk in een pannetje. Verwarm de melk langzaam tot die begint te koken en let erop dat de melk niet verbrandt.

Dit doe je om de bacteriën in de melk te doden die anders met de starter zouden kunnen reageren. Zet het vuur uit.

Doe 200 ml melk in een andere kom, zodat het wat sneller kan afkoelen. Giet de rest van de melk in de pan van de Crockpot Express.

Laat de melk afkoelen en controleer af en toe de temperatuur met de kookthermometer. Wanneer de 200 ml melk in de kom een ​​temperatuur van ongeveer 30 graden heeft bereikt, voeg je de starter toe aan de melk in de kom. Roer voorzichtig door.

Op de gebruiksaanwijzing van je starter staat hoeveel starter je nodig hebt voor 1 liter melk.

Voor de melk in de Crockpot Express wacht je tot deze ongeveer 40 graden Celsius is. Omdat dit meer melk is, duurt het waarschijnlijk wat langer om af te koelen.

Als de melk 40 graden Celsius is, voeg je de 200 ml melk met de starter toe aan de Crockpot Express. Roer het voorzichtig door. Roer niet te veel, want je wilt niet te veel lucht in de melk krijgen.

Een schaaltje zelfgemaakte lactose-arme yogurt met een lepeltje

Zet de Crockpot Express op de stand yoghurt maken. Doe de deksel er niet op, voor deze stand heb je de deksel niet nodig.

Het maken van de yoghurt duurt tussen 5 en 12 uur. Hoe langer je de yoghurt laat fermenteren, hoe lager de hoeveelheid lactose die erin zit. Wil je dus een lactosearme yoghurt, dan kun je de yoghurt het beste de volle 12 uur laten fermenteren.

Laat de yoghurt in ieder geval staan ​​totdat deze stevig is. Ik start het proces van yoghurt maken meestal in de avond en laat de yoghurt dan een hele nacht staan in de Crockpot Express.

Als je yoghurt klaar is, zet je de Crockpot Express uit en laat je de yoghurt 2 uur afkoelen in de pan.

Daarna giet je de yoghurt in een afsluitbare bak en zet het in de koelkast om minimaal 6 uur af te koelen.

Toen ik de volle melk gebruikte om yoghurt te maken, werd mijn yoghurt van zichzelf al vrij dik. Wil je een dikkere yoghurt, dan kun je er ook voor kiezen om de yoghurt uit te laten lekken in een kaasdoek, om nog meer een Griekse yoghurtstructuur te krijgen.

En dat is het! Je eigen zelfgemaakte yoghurt.

Zelf een nieuwe yoghurtstarter maken

De yoghurt startercultuur die ik kocht was genoeg voor 4 liter yoghurt, maar als je slim bent met je zelfgemaakte yoghurt, hoef je nooit meer een nieuwe startercultuur te kopen.

Neem binnen 1 week nadat je het gemaakt hebt, wat van jezelf gemaakte yoghurt en verdeel dit over een ijsklontjesvorm. Bewaar dit in de vriezer.

Met één ijsklontje yoghurt kun vervolgens weer een nieuwe liter yoghurt maken. Zo kun je je zelfgemaakte yoghurt steeds gebruiken voor nieuwe yoghurt.

Een schaaltje zelfgemaakte yoghurt met een lepeltje erin
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Een kommetje met zelfgemaakte yoghurt

Yoghurt maken in de Crockpot Express


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Alembo
  • Totale bereidingstijd: 12 uren 15 min
  • Dieet: Lactose-arm

Description

In dit recept laat ik je zien hoe je in een paar simpele stappen zelfgemaakte yoghurt maakt in de Crockpot Express. De yoghurt is lactose-arm.


Ingredients

Scale

Instructions

  1. Verwarm 1 liter melk in een pan. Verwarm de melk langzaam tot hij begint te koken. Pas op dat de melk niet aanbrandt. 
  2. Zet het vuur uit.
  3. Doe 200 ml van de melk in een aparte kom, zodat dit wat sneller kan afkoelen. Giet de rest van de melk in de pan van de Crockpot Express.
  4. Laat de melk afkoelen en controleer af en toe de temperatuur met de kookthermometer. Wanneer de 200 ml melk in de kom een ​​temperatuur van ongeveer 30 graden Celsius heeft bereikt, voeg je de starter toe aan de melk. Roer voorzichtig door.
  5. Op de gebruiksaanwijzing van de starter staat hoeveel je nodig hebt voor 1 liter melk.
  6. Wacht tot de melk in de Crockpot Express 40 graden Celsius is.
  7. Voeg de 200 ml melk met de starter dan toe aan de Crockpot Express. Roer voorzichtig door. Roer niet te veel, want je wilt niet te veel lucht in de melk krijgen.
  8. Zet de Crockpot Express op de stand yoghurt maken. Voor deze stand heb je de deksel niet nodig.
  9. Het maken van de yoghurt duurt tussen de 5 en 12 uur. Hoe langer je de yoghurt laat fermenteren, hoe minder lactose er uiteindelijk nog in zit. Wil je dus een lactose-arme yoghurt, dan kun je de yoghurt het beste de volle 12 uur laten fermenteren. Ik doe dat vaak ‘s nachts. 
  10. Laat de yoghurt in ieder geval staan ​​totdat deze stevig is. Meestal duurt dat minstens 4-5 uur. 
  11. Als je yoghurt klaar is, zet je de Crockpot Express uit en laat je de yoghurt 2 uur afkoelen in de pan.
  12. Haal het vel dat op de yoghurt is gekomen eraf en gooi weg. 
  13. Doe de yoghurt vervolgens in een afsluitbare bak en zet in de koelkast om minimaal 6 uur af te koelen.
  14. Toen ik volle melk gebruikte, werd mijn yoghurt van zichzelf al vrij dik. Wil je een dikkere yoghurt, dan kun je er ook voor kiezen om de yoghurt uit te laten lekken in een kaasdoek, om nog meer een Griekse yoghurtstructuur te krijgen.

Opmerkingen

*Ik heb dit zelf getest met volle melk en halfvolle melk. Beide is mogelijk en lekker. Ik vond persoonlijk de yoghurt gemaakt met volle melk het lekkerst, omdat die heerlijk dik en romig werd. 

Bewaren: je kunt je zelfgemaakte yoghurt ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren.

Hergebruiken: wil je een deel van je yoghurt hergebruiken om een ​​nieuwe starter te maken, doe dit dan binnen 1 week na het maken van de yoghurt.

  • Voorbereidingstijd: 15 min
  • Bereidingstijd: 12 uren
  • Category: Ontbijt
  • Method: CrockPot Express
  • Keuken: Internationaal

Samen gaan we voor buikpijnvrij!

Schrijf je in voor de Karlijn's Kitchen nieuwsbrief en ontvang mijn gratis e-book met 10 onmisbare tips voor FODMAP beginners!

Je schrijft je in voor de nieuwsbrief en updates van Karlijn's Kitchen. Uitschrijven kan altijd! Powered by ConvertKit

Laat je het me weten als je dit recept gemaakt hebt? Ik zou het heel leuk vinden als je me laat weten wat je van het recept vindt door hieronder een reactie en een rating achter te laten. Je kunt ook je creaties met me delen op Instagram door de hashtag #karlijnskitchen te gebruiken of door mij te taggen via @karlijnskitchen.

Gearchiveerd onder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star