Een blauw wit pannetje met low FODMAP groentebouillon op een geel servet

Low FODMAP groentebouillon

Ik wilde al heel lang een keer zelf bouillon maken. Gewoon omdat het soms niet even makkelijk is om low FODMAP bouillonblokjes te vinden én omdat er aan bouillonblokjes vaak allerlei dingen toegevoegd zijn.

Als je je eigen bouillon maakt, kun je zelf bepalen wat je erin doet en voeg je geen onnodige smaakversterkers toe. Daarom ging ik aan de slag met zelfgemaakte low FODMAP groentebouillon! Bouillon zonder toevoegingen, gewoon met alleen maar verse ingrediënten. 

Groentebouillon maken

Wanneer je zelf low FODMAP groentebouillon gaat maken, is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat deze bouillon niet zo sterk zal smaken als bouillon die je met een bouillonblokje maakt. Aan bouillonblokjes zijn vaak smaakversterkers toegevoegd en er is relatief veel zout aan toegevoegd.

Zelfgemaakte bouillon bestaat alleen uit groente, verse kruiden en wat peper en zout en zal daarom een stuk minder sterk van smaak zijn. Proef de bouillon goed na het trekken en voeg naar smaak nog wat extra kruiden toe om de bouillon verder op smaak te brengen. 

Zelfgemaakte groentebouillon bewaren

Je kunt de zelfgemaakte groentebouillon na het trekken direct gebruiken in een recept, maar je kunt hem ook invriezen voor later. Ik doe dit in porties. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de bouillon te verdelen over verschillende potten en zo in te vriezen. 

 Ik las ook ergens de tip om je bouillon te verdelen over ziplock zakjes en die plat neer te leggen in de vriezer. Zo neemt het heel weinig ruimte in, maar kun je toch veel bouillon invriezen. 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
low FODMAP groentebouillon

Low FODMAP groentebouillon


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Karlijn
  • Totale bereidingstijd: 1 uur 1 min
  • Porties: 1.5 liter 1x

Description

Een makkelijk recept om zelf low FODMAP groentebouillon te maken! Voor als je geen kant-en-klare bouillonblokjes wilt gebruiken of hier niet makkelijk aan kunt komen.


Ingredients

Scale
  • 2 winterpenen
  • 2 preien, het groene deel
  • Een halve knolselderij
  • 2 bosjes bosui, het groene deel
  • 15 g verse peterselie
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 el zout
  • Optioneel: andere verse kruiden, zoals tijm en rozemarijn

Instructions

  1. Snijd alle groenten fijn, hoe kleiner hoe beter, dan geven ze namelijk meer smaak af. Doe ze samen de peterselie, eventueel andere verse kruiden, peperkorrels en laurierblaadjes in een pan.
  2. Giet er 1.5 liter water overheen en laat de bouillon 1 uur zachtjes trekken.
  3. Proef de bouillon en breng op smaak met het zout. Voeg naar smaak eventueel nog wat extra zout en peper toe.
  4. Zeef de bouillon. Je kunt de bouillon nu direct gebruiken in een recept.
  5. Bewaren: laat de bouillon geheel afkoelen. Vries in porties in om later te gebruiken. Doe dit bijv. in ziplock zakjes, zodat je de bouillon kunt bewaren zonder dat het teveel ruimte inneemt. Of vries het in in verschillende potten.
  • Voorbereidingstijd: 10 min
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Category: Spreads & sauzen
  • Method: Koken
  • Keuken: Nederlands
low FODMAP groentebouillon

Samen gaan we voor buikpijnvrij!

Schrijf je in voor de Karlijn's Kitchen nieuwsbrief en ontvang mijn gratis e-book met 10 onmisbare tips voor FODMAP beginners!

Je schrijft je in voor de nieuwsbrief en updates van Karlijn's Kitchen. Uitschrijven kan altijd! Powered by ConvertKit

Laat je het me weten als je dit recept gemaakt hebt? Ik zou het heel leuk vinden als je me laat weten wat je van het recept vindt door hieronder een reactie en een rating achter te laten. Je kunt ook je creaties met me delen op Instagram door de hashtag #karlijnskitchen te gebruiken of door mij te taggen via @karlijnskitchen.

Gearchiveerd onder:

2 reacties

  • Renate schreef:

    Als je soep laat trekken kun je beter de dikke stelen van de kruiden laten mee trekken (en weer verwijderen), en de fijne blaadjes er op het laatst indoen, die worden nl bitter als je die mee laat trekken. Ik heb ook een vraagje, ik heb voor het eerst bouillion gemaakt, er zat wel smaak aan maar inderdaad veel zwakker als met een blokje. Ik gebruik zelf lavas stelen (maggiplant) en nu wou ik daar veel meer van indoen als normaal omdat ik geen blokje meer mag gebruiken, is deze kruidensoort ook fodmap arm, want ik kan het nergens terug vinden, ook niet in de monash app. Ik hoop dat iemand het weet?. Super bedankt voor als je mooie recepten. Maggi plant en peterselie doen het supergoed in je tuin hoor dan hoeft iedereen niet steeds naar de winkel om het duur te kopen, echt zo gepiept, gewoon start plantjes kopen voor degene die niet wil zaaien.

    • Joost Bergsma schreef:

      Goedendag Renate,

      Mijn naam is Joost Bergsma en ik ben ook een regelmatige bezoeker hier.
      Lavas heb ik in de tuin staan en gebruik het regelmatig. Heb veel groenten in de tuin, helaas nog wel een aantal fodmap zaken, Wist nog niet dat ik last had van PDS toen het al in de tuin stond. COurgette kan ik gelukkig verdragen en dat groet goed net als brocolie en wortelen.

      Vandaag een kippenbouillon opgezet. Zal in de aankomende week kijken hoe of het gaat en smaakt.. Basis het recept zoals hier staat. uitgebreid met een paar zaken zoals lavas.

      Volgens de dientiste van onderstaande link kan lavas gewoon.
      https://positivegut.com/7-beste-fodmap-en-glutenvrije-kruidenmix-recepten/

      Veel succes.
      Groet Joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star