Een meisje dat ontbijt eet in de keuken

Rustige buik programma review

Ik heb mee mogen doen aan het Rustige buik programma (voorheen IBS-CARE) van diëtist Manon te Linde van Positive Gut. Manon heeft zelf PDS en heeft zichzelf als diëtist gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met darmproblemen.

Nu heeft ze haar eigen online 1:1 traject gelanceerd, waarin ze mensen met PDS helpt om hun darmklachten onder controle te krijgen. 

Ik wil dit programma graag bij jullie onder de aandacht brengen, omdat Manon heel veel waardevolle informatie rondom PDS deelt, die ik zelf nooit van mijn dokter of diëtist gekregen heb.

Ik heb mijn deelname aan dit programma gekregen van Manon en ik ben affiliate van dit programma. Dit verandert echter niets aan mijn mening over dit programma. De review die je hieronder kunt lezen zijn mijn eigen ervaringen met het programma. 

Een meisje dat op de bank ligt met buikpijn

Wat is het Rustige buik programma

Het Rustige buik programma is een 1 op 1 programma dat zich focust op vrouwen met PDS. Je krijgt toegang tot een online omgeving waarin je een heleboel videos kunt bekijken met nuttige informatie. Deze kun je in je eigen tijd bekijken.

In deze video’s geeft Manon uitleg geeft over verschillende onderwerpen. Daarnaast heb je 5 individuele gesprekken met Manon. In deze gesprekken kijkt ze mee naar jouw persoonlijke situatie en geeft ze je advies op maat om jouw buikklachten te verminderen.

Het is niet erg als je meer dan 10 weken nodig hebt om alle informatie te bekijken. De inhoud van de cursus is namelijk na afloop nog 1 jaar voor je beschikbaar.

Daarnaast kun je ook alle slides downloaden in PDF-formaat, zodat je ze later nog eens terug kunt lezen.

 Meedoen aan het programma

Je kunt op elk moment dat je wil instappen in dit programma. Manon biedt voor het programma twee verschillende opties.

Als je het programma inclusief de 5 coaching sessies wilt aanschaffen, betaal je €599. Kies je de zelfstudie optie zonder coaching, dan betaal je €149.

Je kunt het programma inclusief coaching ook in 4 termijnen betalen. Daarnaast kun je vanuit je verzekering waarschijnlijk een deel van de kosten van het programma terugkrijgen. Meer informatie daarover kun je vinden op de pagina van Manon.

Ik heb ook een kortingscode voor die ik met jullie mag delen. Als je aan Manon doorgeeft dat je via Karlijn’s Kitchen komt en de kortingscode KARLIJNSKITCHEN doorgeeft, krijg je €20 korting op de cursus.

Als je interesse hebt om mee te doen, kun je Manon een berichtje sturen via Instagram (@positive_gut) of een mail sturen (info@positivegut.com) en de kortingscode vermelden. 

De inhoud van het programma

Het programma bestaat onder andere uit de volgende onderdelen: 

  • Voedseltriggers en eetgewoonten: welke voedingsmiddelen kunnen klachten triggeren en waar moet je op letten bij het eten. 
  • PDS en reacties in de darm: wat is een gezonde darm, voedselintoleranties en allergieën, darmklachten en de redenen daarvoor, wat is PDS en wat zijn red flags? 
  • De basis: micobioom en voedingsstoffen
  • Dieetoplossingen: voedingsmiddelen waar je gevoelig bent uitsluiten, je microbioom versterken, informatie over SIBO
  • Hormonen: PDS, hormonen en je menstruatie
  • Lichaam: slaap, beweging en stress
  • Sociale gelegenheden en vrije tijd: uiteten gaan, feestjes en vakanties

Wat ik heel fijn vond aan dit programma is dat het informatie bevat over darmgezondheid die heel moeilijk te vinden is. Ik ben sinds ik PDS heb bij meerdere diëtisten geweest en daar was de enige focus eigenlijk: voeding. Dus hoe kun je de dingen die je eet aanpassen, zodat je minder klachten hebt.

Ik weet dat dat een belangrijk onderdeel is en het FODMAP dieet heeft mijn klachten enorm verminderd, maar ik wist ook dat er meer was. Dat er heel veel dingen zijn die je PDS-klachten kunnen beïnvloeden en ik wist eigenlijk niet goed hoe ik daarmee aan de slag moest gaan. 

Food triggers en eetgewoonten

Daar heeft het programma van Manon me enorm mee geholpen. Het programma begint met een uitleg van food triggers en eetgewoonten. Welke soorten voedsel kunnen voor klachten zorgen bij mensen met PDS en hoe ga je daarmee om?

Maar ook eetgewoonten. Dus niet wat eet je, maar hoe eet je? En wat voor invloed hebben je eetgewoonten op je PDS? Een van de belangrijkste dingen die ik bijvoorbeeld geleerd heb, is dat ik de tijd moet nemen voor mijn maaltijden en rustig moet eten.

Snel eten zonder goed te kauwen, kan voor klachten zorgen. 

Hoe werken je darmen? 

Een van de lessen gaat ook uitgebreid in op hoe je darmen werken. Hoe werkt het verteren van voedsel eigenlijk? Wanneer gaan er dingen fout en wat kan daar de oorzaak van zijn?

Manon geeft in deze lessen heel duidelijk uitleg over de soorten klachten die je kunt krijgen en waar deze door veroorzaakt kunnen worden. Deze kennis kan je helpen om te achterhalen waarom je klachten hebt en wat je er aan kunt doen. 

Wat is er nodig voor gezonde darmen? 

Je darmen bestaan uit miljoenen bacteriën, gisten, virussen en andere eencellige wezens. Samen vormen zij je microbioom. Een gezond microbioom zorgt voor minder darmklachten en minder intoleranties.

In dit onderdeel van de cursus wordt er uitgebreid ingegaan op wat je microbioom is en wat er nodig is om je microbioom gezonder te maken. 

Dit onderdeel was echt een eye-opener voor mij. Het is waarschijnlijk wel bekend bij je dat het FODMAP dieet niet bedoeld is voor de lange termijn. Je doet de eliminatiefase, gaat daarna groep voor groep herintroduceren en kunt daarna de dingen waar je goed op reageerde weer terugbrengen in je dieet.

Te lang heel beperkt eten is niet goed voor je darmen. Dit kan er juist voor zorgen dat je darmen niet meer gewend zijn aan een heleboel voedingsmiddelen en dat je daar ook op gaat reageren. En het zorgt ervoor dat je microbioom minder divers is en dat is juist belangrijk voor darmgezondheid. 

Ik heb nooit helemaal succesvol kunnen herintroduceren. Ik reageerde op bijna alles, waardoor mijn eetpatroon nog steeds best beperkt is. Dankzij de lessen van Manon heb ik geleerd wat ik kan doen om mijn microbioom gezonder te maken.

Als mijn darmen na verloop van tijd sterker worden, is de kans aanwezig dat ik weer meer voedingsmiddelen kan terugbrengen in mijn dieet. Dus dat iets waar ik nu mee aan de slag ben gegaan. Onder andere door gevarieerder te eten en veel meer vezels toe te voegen aan mijn dieet. 

Potten met verschillende soorten eten

Hormonen, stress, slaap, sport en ademhalen

Verder gaat het programma ook nog in op andere factoren die invloed kunnen hebben op je PDS. Bijvoorbeeld de invloed van hormonen tijdens je menstruatie. Veel mensen zullen merken dat ze tijdens hun menstruatie veel meer last hebben van hun PDS.

In de cursus wordt uitgelegd hoe je hormonen werken en waarom je juist tijdens je menstruatie vaak meer klachten hebt. Daarnaast gaat het programma ook in op de invloed van stress, slaap, sport en ademhaling. 

Sociale gelegenheden

Het programma sluit af met tips om om te gaan met sociale gelegenheden, zoals feestjes, uiteten gaan en vakanties. Wat kun je doen om tijdens dit soort momenten zo min mogelijk last te hebben van je PDS? 

Wat is het programma niet? 

Dit programma is een algemeen programma over PDS. Het is niet gefocust op het FODMAP dieet. Als je bijvoorbeeld meer wilt leren over hoe je het FODMAP dieet succesvol kunt volgen is dit programma niet geschikt.

Het FODMAP dieet wordt wel kort benoemd in het programma, maar er wordt niet uitgebreid op ingegaan. 

Mijn mening

Ik heb dit programma als enorm waardevol ervaren. Ik had altijd het gevoel dat er meer moest zijn dat ik kon doen om mijn PDS-klachten onder controle te krijgen.

Ik heb hier ook vaker naar gevraagd bij mijn huisarts en de diëtisten waar ik ben geweest, maar verder dan gezond eten, het FODMAP dieet, pepermuntolie of hypnotherapie proberen kwamen de adviezen meestal niet. 

In het programma van Manon heb ik al die informatie wél gekregen. Er zijn echt heel veel dingen die je kunt doen en kunt proberen, naast het FODMAP dieet, om je klachten onder controle te krijgen.

Ik heb het idee dat ik PDS nu veel beter snap en ook begrijp hoe mijn darmen werken. Ik heb ontzettend veel geleerd over dingen die klachten kunnen triggeren. Daardoor heb ik het gevoel dat ik nu veel beter weet wat ik moet doen om met mijn klachten om te gaan. 

Wat mij betreft bevat dit programma essentiële informatie die ieder persoon met PDS zou moeten weten. Ik vind het programma daarom de prijs ook 100% waard.

In de groep sessies die we hebben gehad heeft eigenlijk iedereen wel successen kunnen delen met betrekking tot hun klachten. Sommige mensen zeiden zelfs nog nooit zo’n rustige buik te hebben gehad en dat vond ik heel mooi om te zien. Ik kan dit programma daarom zeker aanraden. 

Meer informatie over het programma kun je vinden op de website van Manon. Daarnaast kan ik ook aanraden om haar Instagram te volgen, want daar deelt ze vaak handige tips!

Heb je interesse om mee te doen? Met de code KARLIJNSKITCHEN krijg je 20 euro korting op het programma. Als je gebruik wilt maken van de code kun je Manon een berichtje sturen via Instagram (@positive_gut) of e-mail (info@positivegut.com) dat je interesse hebt en de kortingscode benoemen. 

Gearchiveerd onder:

3 reacties

  • Maryse schreef:

    Fijn dat dit voor jou heeft geholpen Karlijn! Ik heb twee afspraken gehad bij de mesoloog en zij heeft mij hier ook veel over uitgelegd. Ik let nu ook meer op gevarieerd eten en meer groente per dag, en stress verlagen. Voor mij heeft dit ook echt een positief effect op mijn PDS. Ik had met fodmap ook helaas weinig resultaat.

  • Sandra schreef:

    Klinkt goed, Karlijn! Even om in te schatten of het ook iets voor mij is: ben je ook lid van de de PDSB? Daar is nl ook veel info te vinden. Maar als jij daar lid van bent én toch nog heel veel kon leren bij Manon, is dat super interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *